Михал Сикора
Image-Description

Михал Сикора

Михал Сикора (28.09.1971 Оломоуц) е чешки професор, книжевен теоретичар и писател. 
Работи на Катедрата за театарски, филмски и медиски студии на Филозофскиот факултет при Универзитетот во Оломоуц каде што држи предавања за британските детективски романи. Автор е на неколку публикации од областа на книжевната теорија. Како писател, автор е на серија детективски романи во кои главна улога игра детективката Марија Бувова. Според неговите детективски романи се снимени филм и мини серии.