Дионисиос Стурис

Дионисиос Стурис (1960) – Репортер, автор на документаристички книги и поткасти. Долги години работел во Радио ТОК ФМ, каде се занимавал со надворешна политика. Тој често пишува за бегалците и за миграцијата, како и за Островот Ман и современа Грција.

Дионисиос Стурис е повеќекратно номиниран за престижни награди. Неговата репортажа „Зајдисонце на Санторини“ ја добила наградата „Аркадиј Фидлер“ за книга на годината и на конкурсот на списанието „Патник“ за патопис на годината. Тој сака да трча, да пече и да готви.

Автор е на бестселерот „Калимера. Грчка кујна на радоста“ – книга со рецепти од вегетаријанската грчка кујна, како и на книгата за деца „Кала, кала. Грција за љубопитните“.