Марка Микова
Image-Description

Марка Микова

Марка Микова е сестрана уметница, музичарка, актерка, режисерка и писателка. Родена е на 28.12.1959 година во Ческе Будјејовице. Завршила режија и драматургија на Катедрата за кукларство на Театарската академија при Карловиот универзитет во Прага. Имала улоги во неколку ТВ филмови, а како режисер се потпишала на повеќе театарски претстави. Како бас-гитаристка била дел од неколку музички бендови, а автор е на повеќе книги за деца. Има четири деца и живее во Прага.