ЕДРИЛИЦА НА ЕТИКЕТИ

389 ден 233 ден

Марија, разведена четириесет и седумгодишна доцентка по книжевност, во текот на летото ќе престојува во полупразниот стан на нејзината сестра во Чешки Крумлов. Оттаму патува на село за да се грижи за тешко болните родители и во слободно време талка меѓу толпата туристи низ улиците на Крумлов. За време на тие прошетки се запознава со младиот книжар Филип.

Марија, разведена четириесет и седумгодишна доцентка по книжевност, во текот на летото ќе престојува во полупразниот стан на нејзината сестра во Чешки Крумлов. Оттаму патува на село за да се грижи за тешко болните родители и во слободно време талка меѓу толпата туристи низ улиците на Крумлов. За време на тие прошетки се запознава со младиот книжар Филип. Почетокот на нивната романса е во духот на жешкиот јули и бројните книжевни конотации. Но, пред сè, Марија сака да ги среди односите со својата сестра и да се грижи за родителите – доминантниот татко и нежната, пожртвувана мајка. И да се справи со својата осаменост. Таа се чувстува како заробена во времето, од една страна се спомените од минатото, а од друга страна тежината на годините. Во семејната традиција на силни машки примери, Марија размислува за тоа што се случило порано, но истовремено се прашува како да живее понатаму и што да очекува од „шекспировската љубов“ во најава. 

 

Извадок: 

Заѕвони долу, а Марија се наведна низ прозорецот. Беше десет часот наутро, беше тоа  моментот кога чувствуваше, кога ја сфаќаше состојбата на нештата. Кога сè беше јасно и прецизно подредено, апсолутно јасна ситуација во нејзиниот живот. Веднаш повторно сè исчезна, но ѝ остави на дното на душата трага од радост. Дојде во претсобјето и го притисна копчето на домофонот.

Се бакнаа на вратата, беше со откопчено палто и во рака држеше шише завиткано во шушкава хартија. Ја виде нејзината спортска торба врз шкафчето за чевли во претсобјето.

„Одиш некаде?“

ИСБН: 978-608-66375-8-3
Категорија:
Автор

Број на страни

259

Димензии

140×205 mm

Жанр

Издание

Корица

Мека

Преведувач

,